Den rigtige lysstyring kan både skabe energibesparelser, større fleksibilitet samt bedre komfort for brugerne i en bygning. Mange producenter lover store besparelser ved installation af bevægelsesmelder og dagslysstyring, men der er markant stor forskel på besparelsesmulighederne. Det afhænger af typen af bygning samt adfærden i bygningen. Et studie af 60 forskellige bygninger viste at energibesparelsen lå på mellem 5% og 90% (VonNeida et al. [2000]).
Dette understreger kompleksiteten i beregningen af besparelsen ved implementering af lysstyring. I forhold til udskiftning af lyskilder til LED, er der væsentligt flere faktorer at tage stilling til for at kunne udregne besparelsen. Det medfører stor risici i forhold til beregningen af tilbagebetalingstider og kan få et på papiret godt projekt til at blive en dårlig investering og omvendt.
Vi vil i nedenstående se nærmere på, hvordan lysstyring virker, samt på de empiriske og teoretiske målinger der har været foretaget på området. Det er vores mål, at vores læsere bliver bedre til at sætte mere troværdige estimater på besparelsesmulighederne ved lysstyring.
Hvad er lysstyring?
Lysstyring er evnen til at kunne regulere lyset i et givent rum. Der findes flere forskellige typer af lysstyring, lige fra de meget simple løsninger, der automatisk tænder og slukker lyset ved registrering af bevægelse, til avancerede løsninger, der kan dæmpe lyset, skifte farve, og kun tænde i specifikke områder mv.
Tænd/sluk funktion
Den mest simple form for lysstyring er en bevægelsesmelder, som registrerer bevægelser i lokalet og enten tænder lyset, når der registreres bevægelse eller slukker, når der ikke har været registreret noget i et bestemt tidsinterval. Bevægelsesmeldere har oftest til formål at fjerne spildet, som følge af vores adfærd. Vi glemmer ofte at slukke lyset og derfor er det en god idé, at have en automatisk løsning til at gøre dette for os. Bevægelsesmeldere kan også i stedet baseres på akustik, hvilket oftest er en god løsning til trappeopgange og andre steder, hvor man ellers vil skulle have mange bevægelsesmeldere for at kunne dække hele området
Dagslysstyring
I tillæg til bevægelsesmeldere, så giver intelligent lysstyring også mulighed for at lyset regulerer sig selv i forhold til niveauet af dagslys. På dage med meget sollys er der et markant mindre behov for kunstigt lys. Derfor kan den intelligente installation indstilles til selv at regulere lyset efter, hvor meget lys, der er brug for i det enkelte rum. Hvis solen skinner meget, så vil det kunstige lys automatisk dæmpes, og kommer der en sky for solen, så skruer det automatisk op for niveauet.
Bevægelsesmelder og dæmp
Dette er en lidt mere avanceret løsning, der også kan dæmpe lyset, så lyset i stedet for at slukke helt, dæmpes til et lavere niveau. Derudover kan der automatisk skrues højere op, når der er personer til stede i lokalet. På den måde undgår man at blive omringet af total mørke, hvilket kan have en stor psykologisk effekt på mange mennesker. Det får nemlig ofte mange personer til at føle sig utrygge, hvis de sidder i et større lokale, og der bliver mørkt hele vejen rundt om dem.
Øvrige
Der findes utallige andre muligheder med lysstyring, som i høj grad kan tilpasses den enkelte kundes behov. F.eks. giver DALI og DMX styring mulighed for, at man kan styre farvetemperatur samt dæmp og sluk af nogle områder og ikke andre. Styringen kan også kobles til andre systemer, som f.eks. alarm systemet, sådan at alt lyset altid slukker, når alarmen aktiveres. Lysstyring giver også mulighed for døgnrytmelys eller integration med AV- udstyr, som projektor, mikrofoner, solafskærmning osv.
Hvorfor lysstyring?
Der findes mange forskellige behov, som alle kan løses med lysstyring. Den specifikke årsag afhænger i den grad af brugen af bygningen. I de fleste tilfælde installeres lysstyring for at spare på energien. Men da lysstyring også giver mulighed for at tilpasse lyset til den aktivitet som sker i bygningen, kan lysstyring også skabe større fleksibilitet og komfort. Det gælder f.eks. i en gymnastiksal eller sportshal, hvor man den ene dag har et stort sportsstævne, hvor der er brug for et højt luxniveau. Den næste dag kan der være fest, hvor man har brug for dæmpet belysning. Her kan lysstyring give den fleksibilitet der gør det muligt at bruge det samme lokale til flere forskellige formål.
Det er også vigtigt at påpege at man lovgivningsmæssigt kan være pålagt at investere i lysstyring. Bygningsreglementet og det nye BR18 foreskriver at bygninger skal opføres, så unødvendigt energiforbrug til belysning undgås, samtidig med at der opnås tilfredsstillende sundhedsmæssige forhold.
Læs mere i Bygningsreglementet her. Dette gælder også ved renoveringer og væsentlige forandringer af eksisterende bygninger.
Hvor meget kan man spare?
Det er vigtigt at pointere at besparelsespotentialet er meget afhængigt af typen af lokale samt adfærden i bygningen.
En bevægelsesmelder har størst effekt i lokaler, hvor aktiviteten varierer meget i løbet af en dag. På samme måde har dagslysstyring naturligvis også størst effekt i lokaler med meget dagslys.
Som tidligere nævnt varierer besparelsen utrolig meget. Der er lavet mange forsøg og tests for at kunne give et mere præcist estimat på besparelsen. Det er sket på baggrund af både computeranimationer, laboratorie forsøg og faktiske forsøg i marken.
Litteraturen viser at computersimuleringer af scenarier giver en højere forventet reduktion end hvad der er påvist i praksis. Vi vil derfor forholde os til de i praksis målte besparelser.
Resultat af undersøgelse
Nedenstående figur viser resultatet af en undersøgelse foretaget i 2012, hvor resultaterne fra mere end 88 forskellige undersøgelser er sammenlignet, og man har på baggrund af dette udviklet et gennemsnit. Som tidligere nævnt kan der stadig være store variationer inden for den enkelte branche (Rubinstein FIES et al. (2012) Lighting Controls in Commercial Buildings).

Besparelserne viser, at dagslysstyring generelt kan give den største besparelse, men det svinger meget fra område til område. Det skyldes at aktiviteten fra de forskellige brancher og lysindfaldet varierer meget. Besparelsen ved dagslysstyring afhænger især af størrelsen af vinduespartier samt om de er sydvendte eller nordvendte mv. Derudover spiller dybden af rummet samt glansen for vægge og lofter også en stor rolle. Det er derfor ikke ligegyldigt, om ens vægge er lyse eller mørke i forhold til hvor meget energi man kan spare.
Den lave besparelse ved installation af bevægelsesmelderbesparelse inden for retail skyldes at en god butik oftest har kunder i hele åbningstiden, og derfor er det meget lidt af lyset, som kan slukkes. Der er derfor ikke meget mening i at installere bevægelsesmeldere i supermarkeder, butikker mv. Dagslysbesparelsen for retail er også relativt lav, da der oftere er færre vinduer end i andre brancher. Det samme gør sig gældende i lagerhaller. Til gengæld er aktiviteten i et lager ofte meget varierende, hvor der kan være store perioder uden nogen aktivitet i en del af lageret. Det er derfor her man finder de største besparelser ved installation af bevægelsesmeldere. Sammenlægger man besparelserne fra bevægelsesmeldere og dagslysstyring kan man se de svinger mellem ca. 35% og 80%.
Opsummering
Skal man bestemme størrelsen af besparelsen er man derfor nødt til at tage højde for følgende:
- Variationen i tilstedeværelsen i lokalet/bygningen
- Vinduernes størrelse
- Placering af vinduer i forhold til verdenshjørnerne
- Dybden af lokalet
- Væg- og loft — farver og glans
Gør det nogen forskel om man har LED belysning eller lysrør i forhold til besparelserne?
Ja, det gør det rent faktisk. Elektronikken i lysrør tager skade af at blive slukket og tændt for hurtigt efter hinanden. Derfor foreskriver producenterne oftest, at der skal gå 15–20 minutter fra man tænder til man slukker igen. LED tager ikke på samme måde skade, og derfor kan man tænde og slukke lyset hurtigere efter hinanden. På den måde kan man opnå en større besparelse ved LED, alt afhængigt af, hvor mange gange om dagen, at man ikke registrerer bevægelse.
Læs mere om vores produkter her, mange af vores løsninger tilbyder lysstyring.