Lysstyring og energibesparelser

Den rig­ti­ge lys­sty­ring kan både ska­be ener­gibe­spa­rel­ser, stør­re flek­si­bi­li­tet samt bed­re kom­fort for bru­ger­ne i en byg­ning. Man­ge pro­du­cen­ter lover sto­re bespa­rel­ser ved instal­la­tion af bevæ­gel­ses­mel­der og dags­lys­sty­ring, men der er mar­kant stor for­skel på bespa­rel­ses­mu­lig­he­der­ne. Det afhæn­ger af typen af byg­ning samt adfær­den i byg­nin­gen. Et stu­die af 60 for­skel­li­ge byg­nin­ger viste at ener­gibe­spa­rel­sen lå på mel­lem 5% og 90% (Von­Nei­da et al. [2000]).

Det­te under­stre­ger kom­plek­si­te­ten i bereg­nin­gen af bespa­rel­sen ved imple­men­te­ring af lys­sty­ring. I for­hold til udskift­ning af lyskil­der til LED, er der væsent­ligt fle­re fak­to­rer at tage stil­ling til for at kun­ne udreg­ne bespa­rel­sen. Det med­fø­rer stor risi­ci i for­hold til bereg­nin­gen af til­ba­ge­be­ta­ling­sti­der og kan få et på papi­ret godt pro­jekt til at bli­ve en dår­lig inve­ste­ring og omvendt.

Vi vil i neden­stå­en­de se nær­me­re på, hvor­dan lys­sty­ring vir­ker, samt på de empi­ri­ske og teo­re­ti­ske målin­ger der har været fore­ta­get på områ­det. Det er vores mål, at vores læse­re bli­ver bed­re til at sæt­te mere tro­vær­di­ge esti­ma­ter på bespa­rel­ses­mu­lig­he­der­ne ved lys­sty­ring.

Lys­sty­ring er evnen til at kun­ne regu­le­re lyset i et givent rum. Der fin­des fle­re for­skel­li­ge typer af lys­sty­ring, lige fra de meget simp­le løs­nin­ger, der auto­ma­tisk tæn­der og sluk­ker lyset ved regi­stre­ring af bevæ­gel­se, til avan­ce­re­de løs­nin­ger, der kan dæm­pe lyset, skif­te far­ve, og kun tæn­de i spe­ci­fik­ke områ­der mv.

Tænd/sluk funktion

Den mest simp­le form for lys­sty­ring er en bevæ­gel­ses­mel­der, som regi­stre­rer bevæ­gel­ser i loka­let og enten tæn­der lyset, når der regi­stre­res bevæ­gel­se eller sluk­ker, når der ikke har været regi­stre­ret noget i et bestemt tids­in­ter­val. Bevæ­gel­ses­mel­de­re har oftest til for­mål at fjer­ne spil­det, som føl­ge af vores adfærd. Vi glem­mer ofte at sluk­ke lyset og der­for er det en god idé, at have en auto­ma­tisk løs­ning til at gøre det­te for os. Bevæ­gel­ses­mel­de­re kan også i ste­det base­res på aku­stik, hvil­ket oftest er en god løs­ning til trap­pe­op­gan­ge og andre ste­der, hvor man ellers vil skul­le have man­ge bevæ­gel­ses­mel­de­re for at kun­ne dæk­ke hele områ­det

Dagslysstyring

I til­læg til bevæ­gel­ses­mel­de­re, så giver intel­li­gent lys­sty­ring også mulig­hed for at lyset regu­le­rer sig selv i for­hold til niveau­et af dags­lys. På dage med meget sol­lys er der et mar­kant min­dre behov for kun­stigt lys. Der­for kan den intel­li­gen­te instal­la­tion indstil­les til selv at regu­le­re lyset efter, hvor meget lys, der er brug for i det enkel­te rum. Hvis solen skin­ner meget, så vil det kun­sti­ge lys auto­ma­tisk dæm­pes, og kom­mer der en sky for solen, så skru­er det auto­ma­tisk op for niveau­et.

Bevægelsesmelder og dæmp

Det­te er en lidt mere avan­ce­ret løs­ning, der også kan dæm­pe lyset, så lyset i ste­det for at sluk­ke helt, dæm­pes til et lave­re niveau. Der­u­d­over kan der auto­ma­tisk skru­es høje­re op, når der er per­so­ner til ste­de i loka­let. På den måde und­går man at bli­ve omrin­get af total mør­ke, hvil­ket kan have en stor psy­ko­lo­gisk effekt på man­ge men­ne­sker. Det får nem­lig ofte man­ge per­so­ner til at føle sig utryg­ge, hvis de sid­der i et stør­re loka­le, og der bli­ver mørkt hele vej­en rundt om dem.

Øvrige

Der fin­des utal­li­ge andre mulig­he­der med lys­sty­ring, som i høj grad kan til­pas­ses den enkel­te kun­des behov. F.eks. giver DALI og DMX sty­ring mulig­hed for, at man kan sty­re far­ve­tem­pe­ra­tur samt dæmp og sluk af nog­le områ­der og ikke andre. Sty­rin­gen kan også kob­les til andre syste­mer, som f.eks. alarm syste­met, sådan at alt lyset altid sluk­ker, når alar­men akti­ve­res. Lys­sty­ring giver også mulig­hed for døgn­ryt­me­lys eller inte­gra­tion med AV- udstyr, som pro­jektor, mikro­fo­ner, sol­af­skærm­ning osv.

Der fin­des man­ge for­skel­li­ge behov, som alle kan løses med lys­sty­ring. Den spe­ci­fik­ke årsag afhæn­ger i den grad af bru­gen af byg­nin­gen. I de fle­ste til­fæl­de instal­le­res lys­sty­ring for at spa­re på ener­gi­en. Men da lys­sty­ring også giver mulig­hed for at til­pas­se lyset til den akti­vi­tet som sker i byg­nin­gen, kan lys­sty­ring også ska­be stør­re flek­si­bi­li­tet og kom­fort. Det gæl­der f.eks. i en gym­na­stiksal eller sports­hal, hvor man den ene dag har et stort sport­s­stæv­ne, hvor der er brug for et højt lux­ni­veau. Den næste dag kan der være fest, hvor man har brug for dæm­pet belys­ning. Her kan lys­sty­ring give den flek­si­bi­li­tet der gør det muligt at bru­ge det sam­me loka­le til fle­re for­skel­li­ge for­mål.

Det er også vig­tigt at påpe­ge at man lov­giv­nings­mæs­sigt kan være pålagt at inve­ste­re i lys­sty­ring. Byg­nings­reg­le­men­tet og det nye BR18 fore­skri­ver at byg­nin­ger skal opfø­res, så unød­ven­digt ener­gi­for­brug til belys­ning und­gås, sam­ti­dig med at der opnås til­freds­stil­len­de sund­heds­mæs­si­ge for­hold.

Læs mere i Byg­nings­reg­le­men­tet her. Det­te gæl­der også ved renove­rin­ger og væsent­li­ge for­an­drin­ger af eksi­ste­ren­de byg­nin­ger.

Det er vig­tigt at poin­te­re at bespa­rel­ses­po­ten­ti­a­let er meget afhæn­gigt af typen af loka­le samt adfær­den i byg­nin­gen.

En bevæ­gel­ses­mel­der har størst effekt i loka­ler, hvor akti­vi­te­ten vari­e­rer meget i løbet af en dag. På sam­me måde har dags­lys­sty­ring natur­lig­vis også størst effekt i loka­ler med meget dags­lys.

Som tid­li­ge­re nævnt vari­e­rer bespa­rel­sen utro­lig meget. Der er lavet man­ge for­søg og tests for at kun­ne give et mere præ­cist esti­mat på bespa­rel­sen. Det er sket på bag­grund af både com­pu­te­rani­ma­tio­ner, labo­ra­to­rie for­søg og fak­ti­ske for­søg i mar­ken.

Lit­te­ra­tu­ren viser at com­pu­ter­si­mu­le­rin­ger af sce­na­ri­er giver en høje­re for­ven­tet reduk­tion end hvad der er påvist i prak­sis. Vi vil der­for for­hol­de os til de i prak­sis mål­te bespa­rel­ser.

Resultat af undersøgelse

Neden­stå­en­de figur viser resul­ta­tet af en under­sø­gel­se fore­ta­get i 2012, hvor resul­ta­ter­ne fra mere end 88 for­skel­li­ge under­sø­gel­ser er sam­men­lig­net, og man har på bag­grund af det­te udvik­let et gen­nem­snit. Som tid­li­ge­re nævnt kan der sta­dig være sto­re vari­a­tio­ner inden for den enkel­te bran­che (Rubin­ste­in FIES et al. (2012) Ligh­ting Con­trols in Com­merci­al Buil­dings).

Bespa­rel­ser­ne viser, at dags­lys­sty­ring gene­relt kan give den stør­ste bespa­rel­se, men det svin­ger meget fra områ­de til områ­de. Det skyl­des at akti­vi­te­ten fra de for­skel­li­ge bran­cher og lysind­fal­det vari­e­rer meget. Bespa­rel­sen ved dags­lys­sty­ring afhæn­ger især af stør­rel­sen af vin­du­es­par­ti­er samt om de er syd­vend­te eller nord­vend­te mv. Der­u­d­over spil­ler dyb­den af rum­met samt glan­sen for væg­ge og lof­ter også en stor rol­le. Det er der­for ikke lige­gyl­digt, om ens væg­ge er lyse eller mør­ke i for­hold til hvor meget ener­gi man kan spa­re.

Den lave bespa­rel­se ved instal­la­tion af bevæ­gel­ses­mel­der­be­spa­rel­se inden for retail skyl­des at en god butik oftest har kun­der i hele åbning­sti­den, og der­for er det meget lidt af lyset, som kan sluk­kes. Der er der­for ikke meget mening i at instal­le­re bevæ­gel­ses­mel­de­re i super­mar­ke­der, butik­ker mv. Dags­lys­be­spa­rel­sen for retail er også rela­tivt lav, da der ofte­re er fær­re vin­du­er end i andre bran­cher. Det sam­me gør sig gæl­den­de i lager­hal­ler. Til gen­gæld er akti­vi­te­ten i et lager ofte meget vari­e­ren­de, hvor der kan være sto­re peri­o­der uden nogen akti­vi­tet i en del af lage­ret. Det er der­for her man fin­der de stør­ste bespa­rel­ser ved instal­la­tion af bevæ­gel­ses­mel­de­re. Sam­men­læg­ger man bespa­rel­ser­ne fra bevæ­gel­ses­mel­de­re og dags­lys­sty­ring kan man se de svin­ger mel­lem ca. 35% og 80%.

Opsummering

Skal man bestem­me stør­rel­sen af bespa­rel­sen er man der­for nødt til at tage høj­de for føl­gen­de:

  • Vari­a­tio­nen i til­ste­de­væ­rel­sen i lokalet/bygningen
  • Vin­du­er­nes stør­rel­se
  • Pla­ce­ring af vin­du­er i for­hold til ver­dens­hjør­ne­r­ne
  • Dyb­den af loka­let
  • Væg- og loft — far­ver og glans

Ja, det gør det rent fak­tisk. Elek­tro­nik­ken i lys­rør tager ska­de af at bli­ve sluk­ket og tændt for hur­tigt efter hin­an­den. Der­for fore­skri­ver pro­du­cen­ter­ne oftest, at der skal gå 15–20 minut­ter fra man tæn­der til man sluk­ker igen. LED tager ikke på sam­me måde ska­de, og der­for kan man tæn­de og sluk­ke lyset hur­ti­ge­re efter hin­an­den. På den måde kan man opnå en stør­re bespa­rel­se ved LED, alt afhæn­gigt af, hvor man­ge gan­ge om dagen, at man ikke regi­stre­rer bevæ­gel­se.

Læs mere om vores pro­duk­ter her, man­ge af vores løs­nin­ger til­by­der lys­sty­ring.