Lys kan øge livskvalitet hos ældre

Lys er afgø­ren­de for vores humør, triv­sel, og effek­ti­vi­tet. Men der er stor for­skel på vores behov for lys afhæn­gigt af vores alder. En 60-årig kan have brug for op til 15 gan­ge så meget lys som en 15-årig for at kun­ne læse den sam­me tekst effek­tivt (Phi­lips Ligh­ting Appli­ca­tion Cen­ter (2009) – “Basi­cs of light and ligh­ting”).

Årsa­gen er, at vores lin­ser i øjet med tiden bli­ver hår­de­re og mere gule og der­for luk­ker min­dre lys igen­nem.  Det dår­li­ge­re syn resul­te­rer, udover dår­li­ge­re læse­ev­ner, i søvn­pro­ble­mer og frygt for at fal­de. En under­sø­gel­se har vist, at 40–70% af de 65-åri­ge lider af søvn­pro­ble­mer. (Van Some­ren, EJ (2000) “Circa­di­an rhyt­hms and sle­ep in human aging”).

Lys­ni­veau­et er afgø­ren­de, men glem ikke lyskva­li­te­ten

Nor­malt er der en sam­men­hæng mel­lem mæng­den af lys og vores evne til at se detal­jer. Men det kan bli­ve pro­ble­ma­tisk at hæve lys­ni­veau­et uden også at se på lyskva­li­te­ten, sær­ligt blæn­ding og kon­tra­ster.

Det anbe­fa­le­de lys­ni­veau for entre­er, gan­ge og trap­per på ple­je­cen­tre er lave­re end for akti­vi­tets­om­rå­der og arbejds­zo­ner. Der anbe­fa­les 300–500 lux i entre­er, gan­ge og trap­pe­om­rå­der, mens man anbe­fa­ler helt op til 750 lux i arbejds­om­rå­der, hvis der skal tages høj­de for svag­sy­ne­des behov.

Med LED-belys­ning og krav om høje lux niveau­er, så er pro­ble­met med blæn­ding i høj grad acce­le­re­ret, da der ofte kom­mer en meget stor mæng­de lys ud fra et meget lil­le punkt pga. de små dio­der. Da ældre er ekstra føl­som­me i øjne­ne over­for blæn­ding, kan et øget lys­ni­veau bli­ve et stort pro­blem for de ældres vel­væ­re. For at redu­ce­re blæn­ding kan man væl­ge en LED-løs­ning, der har man­ge små lyskil­der i ste­det for få kraf­ti­ge.

Det er også vig­tigt, at løs­nin­gen skær­mer godt af for lyskil­der­ne. Afskærm­nin­gen resul­te­rer dog i et tab i lumen per watt, så man skal pas­se på ikke at foku­se­re for meget på effek­ti­vi­te­ten, da det kan ske på bekost­ning af blæn­din­gen.

Det er også vig­tigt at sik­re en god høj kon­trast mel­lem gen­stan­de og deres bag­grund for at kun­ne se detal­jer godt. Det kan man enten sik­re ved at ska­be for­skel­le i lystæt­he­den (lumi­nan­sen) eller ved brug af for­skel­li­ge far­ver. Rent fysisk kan man også far­ve gen­stan­de en anden far­ve, som f.eks. kan­ten på et trap­pe­trin, og der­ved ska­be en stør­re kon­trast.

Tænk loka­ler­nes funk­tion ind i belys­nin­gen

Ofte bli­ver fæl­les­rum benyt­tet til en ræk­ke for­skel­li­ge for­mål, og det er der­for væsent­ligt at få en flek­si­bel belys­ning, så lyset kan til­pas­ses til den kon­kre­te akti­vi­tet.

En opti­mal løs­ning vil f.eks. gøre det muligt at juste­re lys­styr­ke, far­ve­tem­pe­ra­tur samt tæn­de og sluk­ke for belys­nin­gen i for­skel­li­ge områ­der for at ska­be den opti­ma­le kon­trast. I dag fore­skri­ver BR18 der­for også, at der skal imple­men­te­res lys­sty­ring ved stør­re ombyg­nin­ger.

Redu­ce­ring af søvn­pro­ble­mer

Vores døgn­ryt­me er meget afhæn­gig af den mæng­de af blåt lys, som vi får i løbet af et døgn. Forsk­ning viser at pro­duk­tio­nen af søvn­hor­monet melan­to­nin redu­ce­res, når vi udsæt­tes for meget blåt lys, som der er meget af i almin­de­ligt dags­lys. Da vi med alde­ren pro­du­ce­rer min­dre søvn­hor­mon og ældre sam­ti­dig er meget lidt uden­for i solen (og der­for udsæt­tes for min­dre blåt lys), er det også med­vir­ken­de til at man­ge ældre ople­ver søvn­pro­ble­mer. For per­so­ner med demens kan det ”bio­lo­gi­ske ur” være for­styr­ret, så man kan have svært ved at skel­ne mel­lem dag og nat, hvil­ket også påvir­ker søvn­kva­li­te­ten.

Der­for bli­ver der for­sket i, hvor­dan man ved hjælp af lysets far­ve­tem­pe­ra­tur kan være med til at ska­be bed­re søvn for ældre og der­med også kun­ne redu­ce­re bru­gen af sove­me­di­cin. For­søg har vist, at en simu­le­ring af solens døgn­ryt­me har en lang ræk­ke gavn­li­ge effek­ter. Sol­lys ændre sig over dagen. Om mor­ge­nen har sol­ly­set en lav inten­si­tet og en var­me­re far­ve med et rød­ligt skær, hvor­i­mod når solen står højst på him­len kl. 12, har lyset en meget kold far­ve­tem­pe­ra­tur med et mere blå­ligt skær.

Kun­stigt lys har hidtil kun haft én far­ve­tem­pe­ra­tur og i man­ge til­fæl­de også kun én inten­si­tet. Det skyl­des i høj grad den tek­no­lo­gi, der har været til rådig­hed. Der­for har kun­stigt lys også haft sto­re begræns­nin­ger i for­hold til de gavn­li­ge effek­ter sol­lys har. Men med den nye­ste LED-tek­no­lo­gi og intel­li­gen­te sty­rin­ger, så er det muligt at få en løs­ning, der kan simu­le­re døgn­ryt­me­lys til en over­kom­me­lig pris.

For­ske­re fra Aar­hus Uni­ver­si­tet har med et pilot­stu­die på et ple­je­hjem i Her­ning, fulgt 18 raske ple­je­hjems­be­bo­e­re og deres søv­nad­færd, når de udsæt­tes for far­ve­skif­ten­de døgn­ryt­me­lys. Resul­ta­tet af de ind­le­den­de tests viste, at de ældre ple­je­hjems­be­bo­e­re fik en bed­re nat/­dag-balan­ce med mere sam­men­hæn­gen­de nat­te­søvn og fær­re små­lu­re i løbet af dagen.

Døgn­ryt­me­ly­set kan sam­ti­dig være meget vær­di­fuldt for med­ar­bej­der­ne på ple­je­cen­tret, der har nat­a­r­bej­de. Lyset kan nem­lig redu­ce­re pro­duk­tio­nen af søvn­hor­monet, og der­med mind­ske træt­he­den. Det­te gæl­der lige­le­des for per­so­ner, der arbej­der i loka­ler, hvor der kun kom­mer meget lidt dags­lys ind.

Der kan være man­ge pen­ge at spa­re ved at opti­me­re belys­nin­gen

Et ple­je­cen­ter er i drift 24 timer i døg­net. Det bety­der at drift­s­ti­den, hvor lyset er tændt i fæl­les­a­re­a­ler er høj. Som føl­ge her­af er en inve­ste­ring i nyt lys oftest tjent hjem på gan­ske kort tid. 

I ste­det for at skul­le i gang med en stør­re renove­ring, er det en rig­tig god idé, at gen­bru­ge eksi­ste­ren­de arma­tu­rer og ind­byg­ge LED-ind­sat­se i dis­se. Ikke nok med, at man redu­ce­rer beho­vet for fle­re hånd­vær­ke­re og der­med byg­gerod, så er der også god øko­no­mi i at gen­bru­ge, og ende­lig gav­ner det mil­jø­et, da man und­går et stort res­sour­ce­spild.

Kil­der

Qua­li­ty of light and qua­li­ty of life: An inter­ven­tion stu­dy among older peop­le” by Brunn­ström, Gun­il­la – Göte­borg Uni­ver­si­tet & Sören­sen, Ste­fan – Uppsa­la Uni­ver­si­tet.
Van Some­ren, EJ (2000). “Circa­di­an rhyt­hms and sle­ep in human aging”.
http://ase.au.dk/aktuelt/nyheder/vis/artikel/farvet-lys-faar-aeldre-til-at-sove-bed­re/
Phi­lips Ligh­ting Appli­ca­tion Cen­ter (2009) – Basi­cs of light and ligh­ting