I et konkret eksempel fra Henning Larsen Architects kontor blev der opnået en ekstra CO2 besparelse på 42% ved at genbruge de armaturer man havde og udstyre dem med den nyeste LED-teknologi. Alternativet havde været at købe et helt nyt LED-armatur og smide det gamle ud. Genbrug af belysningsarmaturer kan derfor reducere vores CO2-forbrug markant. Desværre er det dog en udbredt myte, at mange tror, at det er dyrere at genbruge end at købe nyt.
Undersøgelse dokumenterer besparelsen
Fischer Lighting indledte et samarbejde med DTU for at få undersøgt påvirkningen ved lysudskiftninger gennem hele levetiden fra råmaterialerne hives op af jorden til armaturet kasseres, også kaldet en Life Cycle Analysis (LCA).
Ved at genbruge belysningsarmaturer reducerer man mængden af nye ressourcer der behøves, da man kan nøjes med at udskifte den forældede elektronik.
I forbindelse med analysen blev der foretaget en undersøgelse af typen og af mængden af materialer, der skal bruges i et nyt LED-armatur i forhold til en løsninger, der genbruger det eksisterende lysrørsarmatur. Som det fremgår af nedenstående tabel, skal der blandt andet bruges 780% mindre aluminium ved at genbruge det eksisterende armatur i forhold til at købe et nyt. Der er derfor en signifikant CO2-besparelse ved at genbruge lysarmaturer.
Undersøgelsen tager udgangspunkt i T5 lysrørsarmatur fra Henning Larsens kontor i København.
Hvor meget kan du spare på at genbruge?
I mange tilfælde er det oftest billigere at genbruge lysarmaturer i stedet for at købe nyt. Det skyldes i høj grad, at mængden af materialer, der skal bruges til en opgradering er markant mindre end ved et nyt LED-armatur. Elektronikken, der anvendes, er den samme i begge tilfælde og vil derfor ikke adskille sig fra elektronikken i et nyt kvalitetsarmatur. Derfor vil der heller ikke være kvalitetsforskelle på lyset.
Hvis man skal se på besparelsen i øvrigt, er man nødt til at se på omkostningerne i hele armaturets levetid:
- Direkte omkostninger (installation)
- Drift
- Opgradering
Direkte omkostninger
Installationsomkostningerne består dels af arbejdsløn og materialeomkostninger. Her vil materialeomkostningerne typisk være lavere end tilsvarende kvalitetsløsninger, pga. der skal bruges færre ressourcer.
Installationsomkostningerne kan derimod enten være lavere eller højere afhængig af det enkelte armatur og lokalets udseende. Såfremt armaturet er indbygget i loftet eller nedhængt i lofter, hvor eksisterende ophæng ikke kan genbruges, vil installationsomkostningerne ofte være markant lavere ved at vælge en genbrugsløsning, hvor de eksisterende lofter og ophæng kan genbruges. Herved slipper man nemlig for de ekstra omkostninger til reparation, nye loftsplader, maling osv.
Driftsomkostninger
Driftsomkostningernes størrelse afgøres af effektiviteten målt i lumen per watt. Denne er afhængig af kvaliteten af LED-dioderne samt den afskærmning der anvendes. Der er her en stor sammenhæng mellem kvalitet og pris, og derfor vil discountløsninger oftest have en lavere lumen per watt, hvilket afspejler sig markant i driftsøkonomien, da det resultere i et højere wattforbrug for at give den samme mængde lys. Over en længere årrække, så resultere dette i markant højere driftsomkostninger.
Opgradering
Når ny og mere effektiv LED-teknologi kommer på markedet inden for de kommende år eller når levetiden for elektronikken udløber, er der stor forskel på, hvad omkostningerne vil være ved at opgradere til næste generation af LED.
Størstedelen af de nye LED-armaturer, der købes i dag til professionelt brug, leveres så der ikke er nogle af delene, der kan genbruges. Det betyder, at når man skal opgradere til den næste generation af LED-teknologi, så er man nødt til at smide hele armaturet ud og starte helt forfra. Med en løsning, der er designet så alle dele kan adskilles (designed for disassembly), nemt kan udskifte enten dioder eller driver. Derved kan man opgradere til næste generation af LED til en langt lavere pris, end hvad det vil koste at skulle købe og installere helt nye armaturer.
Samtidig gør det en stor forskel for miljøet, da man som tidligere vist, skal bruge markant færre ressourcer.
Om analysen
DTU analysen er udført af Asger Alexander Wendt Karl under rådgivning af lektor Morten Birkved, DTU Management.
Pga. manglende data fra underleverandører samt det alternative nye LED armatur er energiforbruget under produktionen samt transport ikke medtaget i analysen.