Farvegengivelse / Ra-værdi

Ra-vær­di­en kom­mer af den inter­na­tio­na­le stan­dard kal­det CIE Ra, som også kal­des CRI på engelsk (Col­or Ren­de­ring Index). Meto­den er udvik­let i 1960’erne langt før LED-belys­nin­gens ind­t­og. Det er en måle­me­to­de til at kun­ne måle en lyskil­des evne til at gen­gi­ve objek­ters far­ver, sam­men­lig­net med natur­ligt sol­lys. Ra-vær­di­en bereg­nes ud fra et gen­nem­snit af et antal far­ve­prø­ver. Meto­den er ble­vet kri­ti­se­ret, da der er man­ge eksemp­ler på, at far­ve­gen­gi­vel­sen visu­elt kan ople­ves mar­kant bed­re eller dår­li­ge­re end det som Ra-vær­di­en siger. Det hæn­ger sam­men med måden vær­di­en bereg­nes på.

Ra-vær­di­ens udfor­drin­ger

Et af de sto­re pro­ble­mer med Ra-vær­di er, at meto­den kun er gæl­den­de for lyskil­der med stort set iden­tisk far­ve­tem­pe­ra­tur. En anden udfor­dring er, at man kun måler på pastel­far­ver, som er 8 far­ver, der beteg­nes R1-R8. Ra-vær­di­en bereg­nes her­ef­ter som et gen­nem­snit af far­ve­gen­gi­vel­sen for R1-R8 vær­di­er­ne. Som det frem­går af bil­le­der­ne neden­for, med­reg­nes de kraf­ti­ge far­ver fra R9-R15 ikke i Ra-vær­di­en (CRI), hvil­ket sær­ligt er et pro­blem med den røde far­ve R9.

CRI skema
CRI skema

Ra = 100 – Per­fekt far­ve­gen­gi­vel­se (sol­lys)

Ra = 90–99 – Rig­tig god far­ve­gen­gi­vel­se

Ra = 80–89 – God far­ve­gen­gi­vel­se

Ra = Under 80 – Min­dre god far­ve­gen­gi­vel­se

Den røde far­ve giver pro­ble­mer

LED-dio­der har et natur­ligt pro­blem med vis­ning af røde far­ver, grun­det den måde de er kon­stru­e­ret på (blå LED-chip). Hol­der man et glas med hjem­mela­vet ket­chup ind under en stan­dard LED-lyskil­de (RA 82), så vil det vir­ke min­dre rødt end hvis man hol­der det sam­me glas ind under eksem­pel­vis en halo­gen­pæ­re, som har en bed­re far­ve­gen­gi­vel­se af rød.

Pro­ble­met er, at R9-vær­di­en ikke ind­går i bereg­nin­gen af Ra-vær­di­en. Det bety­der, at man i teo­ri­en kan have en have en rig­tig lav R9 vær­di, selv­om Ra-vær­di­en er høj. Man efter­spør­ger der­for ofte sepa­ra­te vær­di­er for R9 i til­fæl­de, hvor gen­gi­vel­sen af røde far­ver er sær­lig vig­tig.

Det giver ikke altid mening at efter­spør­ge lyskil­der med høj Ra-vær­di

På bag­grund af oven­stå­en­de kun­ne man fri­stes til at efter­spør­ge lyskil­der med en høj Ra-vær­di, men man vil ople­ve, at det ikke giver den ønske­de effekt. Det skyl­des to fak­to­rer, pris og effek­ti­vi­tet. Dio­der med høje­re Ra-vær­di koster mere end stan­dard lyskil­der og der­for skal man ikke efter­spør­ge høje­re Ra-vær­di, hvis det ikke er nød­ven­digt.

For at kon­stru­e­re en LED-dio­de med en høj Ra-vær­di går man på kom­pro­mis med effek­ti­vi­te­ten målt i lumen/watt. Man får der­for en lave­re ener­gibe­spa­rel­se ved at væl­ge LED’er med en høj Ra-vær­di.

Der­for vil stan­dard LED-dio­der med en Ra-vær­di over 80 i langt de fle­ste til­fæl­de være til­stræk­ke­ligt til almin­de­li­ge behov, som kon­to­rer, sports­hal­ler, dag­in­sti­tu­tio­ner mv. Ra-vær­di­er på over 90 vil der­i­mod være nød­ven­digt for virk­som­he­der, der sæl­ger eller udstil­ler pro­duk­ter med stær­ke røde far­ver.

Ny måle­me­to­de under­vejs

The Inter­na­tio­nal Com­mis­sion on Illu­mi­na­tion (CIE), som står bag Ra-vær­di meto­den, arbej­der på at fin­de en erstat­ning, som tager høj­de for de pro­ble­mer, der er med den nuvæ­ren­de meto­de. Der fin­des en alter­na­tiv måle­me­to­de, der kal­des Col­or Qua­li­ty Sca­le eller CQS, som kor­ri­ge­rer for man­ge af de udfor­drin­ger, der er med Ra-vær­di­en, men der er end­nu ikke fast­lagt nogen ende­li­ge stan­dar­ter, og vi hen­vi­ser der­for til den tra­di­tio­nel­le Ra-vær­di.

Læs mere om for­skel­le­ne mel­lem de to meto­der her: https://www.nist.gov/pml/sensor-science/optical-radiation/color-rendering-light-sources

Kil­der

Phosp­hors for Appli­ca­tions in Whi­te LEDs with Excel­lent Col­or Ren­de­ring Index – CH Huang, TM Chen – Inor­ga­nic che­mi­s­try, 2011 – ACS Publi­ca­tions
Deve­l­op­ment of a Col­or Qua­li­ty Sca­le – W. Davis, Y. Ohno – 2006 – Cite­se­er