Undgå farlige LED-rør

Mar­ke­det er i dag fyldt med LED-rør, som oftest er impor­te­ret fra Kina og her­ef­ter solgt vide­re af en dansk for­hand­ler. LED-rør kan være en bil­lig og nem måde at skaf­fe bespa­rel­ser på, men der kan også være stor fare rela­te­ret her­til. En del af de LED ‑rør, som sæl­ges i Dan­mark lever nem­lig ikke op til lov­giv­nin­gen, og Sik­ker­heds­sty­rel­sen har tid­li­ge­re adva­ret om faren for livs­far­ligt stød. 

Den­nis Dal­gaard Ander­sen, tek­nisk pro­dukt­spe­ci­a­list hos LEDVANCE A/S har tid­li­ge­re adva­ret om de farer, der kan være i for­bin­del­se med instal­la­tio­nen af T5 230V LED-lys­rør, der er den smal­le type af lys­rør. Der er nu lavet nær­me­re for­søg og under­sø­gel­ser, og der er sam­ti­digt duk­ket nog­le nye stan­dar­der op, som man skal for­hol­de sig til, hvor­for Den­nis nu opda­te­rer råde­ne i for­hold til T5 LED-rør. Det bety­der, at man skal være opmærk­som på føl­gen­de ved instal­la­tion af T5 LED-rør (230V).

Hvor stor afstan­den skal være mel­lem pin­den­de afhæn­ger af LED rørets iso­le­ring ved pin­de­ne. En luf­t­af­stand helt ned til 1,7 mm. kan anses som væren­de lov­lig, såfremt de er kon­stru­e­ret med en god iso­le­ring. Afstan­den mel­lem pin­de­ne på røret skal mini­mum være 1,7 mm hvis CTI > 600 og 2,5 mm, hvis CTI < 600. (CTI indi­ke­rer hvor godt et givent mate­ri­a­le hol­der til diver­se belast­nin­ger, og hvor god iso­le­rin­gen er).

Fat­nin­ger­ne i arma­tu­ret skal være god­kendt til at kun­ne bære væg­ten af LED-røret, hvis eksi­ste­ren­de for­kob­ling behol­des, alt­så hvis arma­tu­ret ikke ombyg­ges. Såfremt arma­tu­ret ombyg­ges (spo­le fjer­nes), er der ikke krav til vægt. Fat­nin­ger­ne i arma­tu­ret skal der­u­d­over være god­kendt til 230V.

For kort afstand kan føre til brand og elek­trisk stød
Fis­cher Ligh­ting har testet fle­re rør, som sæl­ges på det dan­ske mar­ked, og som har haft en afstand under mini­mums­af­stan­den på 2,5 mm. En for kort afstand kan føre til kort­slut­ning, og der­ved fare for brand og elek­trisk stød, hvis ikke de er iso­le­ret ordent­ligt (CTI er stør­re end 600).

Der­u­d­over er det i prak­sis en stor udfor­dring at sik­re sig, at fat­nin­ger­ne kan kla­re rørets vægt samt, at fat­nin­ger­ne er god­kendt til 230V. Fis­cher Ligh­ting har end­nu ikke fun­det frem til nog­le fat­nin­ger til LED-rør, der er god­kendt til 230V. Der­for anbe­fa­ler Fis­cher Ligh­ting på nuvæ­ren­de tids­punkt, at man afhol­der sig fra at instal­le­re T5 LED-rør til 230V.

I sene­ste til­gæn­ge­li­ge sta­ti­stik fra Sik­ker­heds­sty­rel­sen fra 2010 stod belys­ning for 5 % af de regi­stre­re­de brandstif­te­re i for­bin­del­se med 1833 regi­stre­re­de elbran­de. Man skal der­for gøre sig klart, at belys­ning ikke er ufar­ligt.

Vær opmærk­som på typen af spo­le 
Til T8-rørs arma­tu­rer kan man dog lov­ligt udskif­te til T8 LED-rør. Der­u­d­over har Osram også lan­ce­ret et nyt T5 LED-rør, der kan bru­ges med eksi­ste­ren­de for­kob­lin­ger. Der er dog også en ræk­ke for­hold, som man skal være opmærk­som på.

LED-rør af den­ne type gør brug af gam­le fat­nin­ger og for­kob­lin­ger, hvil­ket kan give pro­ble­mer efter lang tids brug, og resul­te­re i, at LED-røre­ne hol­der op med at vir­ke.

Elek­tro­ni­ske for­kob­lin­ger har typisk en begræn­set leve­tid på 50.000 timer, hvor leve­ti­den blandt andet afhæn­ger af kom­po­nentvalg, net­for­styr­rel­ser, antal­let af tæn­din­ger og frem for alt den omgi­ven­de tem­pe­ra­tur i arma­tu­ret. Inden de 50.000 timer er gået vil 10% af alle for­kob­lin­ger­ne typisk alle­re­de være skif­tet. Når de 50.000 timer er gået skal de reste­ren­de for­kob­lin­ger skif­tes inden for få år. Man risi­ke­rer der­for at bru­ge pen­ge på nye for­kob­lin­ger, hvis man ikke fjer­ner den­ne og sæt­ter 230V direk­te på LED-røret. Der er også stor risi­ko for, at ens pro­jekt bli­ver mar­kant dyre­re end bud­get­te­ret, hvis alle for­kob­lin­ger­ne skal skif­tes igen inden for en kort årræk­ke.

LED-rør, hvor for­kob­lin­gen fjer­nes og for­sy­nes direk­te med 230V
Når man fjer­ner for­kob­lin­gen på et arma­tur, er pro­du­cen­ten af det ori­gi­na­le belys­nings­ar­ma­tur som udgangs­punkt ikke læn­ge­re ansvar­lig for pro­duk­tets sik­ker­hed. Det­te påhvi­ler nu i ste­det instal­la­tø­ren og/eller leve­ran­dø­ren af LED-røret.

Rent for­sik­rings­mæs­sigt kan man der­for som byg­nings­e­jer kom­me til at stå i en meget uhel­dig situ­a­tion, såfremt der sker kort­slut­ning og der opstår brand i ens byg­ning. For hvem bærer egent­lig ansva­ret, og er man rent fak­tisk for­sik­ret i for­hold til at kun­ne dæk­ke ska­den?

Fis­cher Ligh­ting LED-boards et godt alter­na­tiv til LED-rør
Uan­set om der er tale om T5 eller T8 LED-rør, så vil Fis­cher Ligh­ting oftest anbe­fa­le en løs­ning med LED-boards i ste­det. Det er som oftest en dyre­re løs­ning, men også en bed­re løs­ning.

Und­gå sik­ker­heds­pro­ble­mer
Ved instal­la­tion med LED-boards  fjer­nes alt den gam­le elek­tro­nik i arma­tu­ret, hvor­ved den reste­ren­de del af arma­tu­ret betrag­tes som en byg­nings­del. Fis­cher Ligh­ting ind­sæt­ter der­ef­ter et modul med LED-board og påmon­te­ret dri­ver, hvil­ket gør at arma­tu­ret nu betrag­tes som et nyt arma­tur. Når der er tale om et nyt arma­tur, sør­ger Fis­cher Ligh­ting natur­lig­vis for test og CE-mærk­ning. Der vil der­for ikke være nogen sik­ker­heds­mæs­si­ge pro­ble­mer i for­hold til CE-mærk­ning, god­ken­del­ser mv.

Mulig­gør dæmp­ning af lyset
Ud over at und­gå oven­stå­en­de sik­ker­heds­mæs­si­ge pro­ble­mer, så gør en løs­ning med LED-boards det også muligt at kun­ne dæm­pe lyset, hvil­ket ikke er muligt med LED-rør.

Mulig­hed for at und­gå blæn­ding
Der­u­d­over har Fis­cher Ligh­tings LED-board langt fle­re min­dre dio­der spredt over et stør­re områ­de, hvil­ket bety­der, at der opnås en min­dre skarp og ikke blæn­den­de belys­ning.