Døgnrytmelys har helbredelige egenskaber

En af de vig­tig­ste fak­to­rer for en vel­fun­ge­ren­de døgn­ryt­me er lys. For at regu­le­re krop­pens indre ur, udsen­der krop­pen for­skel­li­ge hor­moner, her­un­der Mela­to­nin og Sero­to­nin.

Mela­to­nin er et stof, som dan­nes i hjer­nen og i net­hin­den i øjet. Med alde­ren afta­ger pro­duk­tio­nen grad­vist, og sær­ligt ældre men­ne­sker kan ople­ve gener ved den fal­den­de mæng­de Mela­to­nin, der ofte med­fø­rer søvn­pro­ble­mer og døgn­ryt­me­for­styr­rel­ser.

Lysets effekt på den men­ne­ske­li­ge krop og psy­ke  

Krop­pens pro­duk­tion af mela­to­nin hæm­mes kraf­tigt af lys, så når vi i løbet af dagen ophol­der os uden­for i dags­lys, så fal­der pro­duk­tio­nen af det søvn­dys­sen­de hor­mon. Men hvis vi ikke får til­stræk­ke­ligt med lys, så kan krop­pen ikke regu­le­re hvor­når det er tid til at være vågen og effek­tiv, og vi kan føle at vi går rundt med en kon­stant træt­hed. Man­ge ældre men­ne­sker ophol­der sig meget inden­dørs pga. mang­len­de mobi­li­tet, og de går der­for glip af den vig­ti­ge dags­lyspå­virk­ning.

Hor­monet Sero­to­nin er det hor­mon, der giver os en for­nem­mel­se af at vi har ener­gi, vi er vel­til­pas­se og det kal­des også for lyk­ke­hor­monet.

Man ved, at lys­mæng­den spil­ler ind på mæng­den af sig­nal­stof­fet sero­to­nin i hjer­nen. Lyset får en sær­lig type cel­ler inde i øjet til at give besked til hjer­nen om, at den skal pro­du­ce­re mere sero­to­nin. Der­for har vi lave­re niveau­er af sero­to­nin om vin­te­r­en, for­di dags­ly­set på vores bred­degra­der er man­gel­fuldt. Nog­le ople­ver deci­de­re­de vin­ter­de­pres­sio­ner, som en direk­te effekt af mang­len på sero­to­nin. Nog­le af de præ­pa­ra­ter som bru­ges mod depres­sio­ner vir­ker bla. ved at øge sero­to­nin­ni­veau­et i hjer­nen.

Blåt lys

Forsk­nin­gen viser, at især blåt lys med en kort bøl­ge­læng­de, har stor effekt på pro­duk­tio­nen af de gavn­li­ge hor­moner, der regu­le­rer vores døgn­ryt­me. Når solen står højt på him­len midt på dagen, er niveau­et af natur­ligt blåt lys højest. Men blåt lys har ikke kun gode egen­ska­ber. Blåt lys kan nem­lig gøre det svært at fal­de i søvn om afte­nen, for­di det får hjer­nen til at tro at det er dag, og det fra­rå­des der­for at man udsæt­tes for blåt lys fra mobil­te­le­fo­ner, tv og com­pu­te­re lige inden sen­ge­tid.

Kil­der

Læge­mid­delsty­rel­sen
Van Some­ren, EJ (2000) Circa­di­an rhyt­hms and sle­ep in human aging
Maa­stri­cht Uni­ver­si­ty Medi­cal Cen­ter The Jour­nal of Sle­ep Research (2016)
Quan­ti­fied bene­fits of human cen­tric ligh­ting – AT Kear­ney and Zvei – sam­men­fat­ning af tid­li­ge­re resul­ta­ter og kvan­ti­fi­ce­ring af bespa­rel­ses­po­ten­ti­a­let (2015)
Tail­ored ligh­ting inter­ven­tion improves mea­su­res of sle­ep, depres­sion, and agi­ta­tion in per­sons with Alzheimer’s disea­se and rela­ted demen­tia living in long-term care faci­li­ties. Figu­eiro et al. (2014)
Kil­de: http://www.ledsmagazine.com/articles/print/volume-12/issue‑7/features/human-centric-lighting/research-assesses-the-value-of-human-centric-lighting.html
https://www.osram.com/ls/projects/cbre/index.jsp
Yaut­ler et al. (2013)