En af de vigtigste faktorer for en velfungerende døgnrytme er lys. For at regulere kroppens indre ur, udsender kroppen forskellige hormoner, herunder Melatonin og Serotonin.
Melatonin er et stof, som dannes i hjernen og i nethinden i øjet. Med alderen aftager produktionen gradvist, og særligt ældre mennesker kan opleve gener ved den faldende mængde Melatonin, der ofte medfører søvnproblemer og døgnrytmeforstyrrelser.
Lysets effekt på den menneskelige krop og psyke
Kroppens produktion af melatonin hæmmes kraftigt af lys, så når vi i løbet af dagen opholder os udenfor i dagslys, så falder produktionen af det søvndyssende hormon. Men hvis vi ikke får tilstrækkeligt med lys, så kan kroppen ikke regulere hvornår det er tid til at være vågen og effektiv, og vi kan føle at vi går rundt med en konstant træthed. Mange ældre mennesker opholder sig meget indendørs pga. manglende mobilitet, og de går derfor glip af den vigtige dagslyspåvirkning.
Hormonet Serotonin er det hormon, der giver os en fornemmelse af at vi har energi, vi er veltilpasse og det kaldes også for lykkehormonet.
Man ved, at lysmængden spiller ind på mængden af signalstoffet serotonin i hjernen. Lyset får en særlig type celler inde i øjet til at give besked til hjernen om, at den skal producere mere serotonin. Derfor har vi lavere niveauer af serotonin om vinteren, fordi dagslyset på vores breddegrader er mangelfuldt. Nogle oplever deciderede vinterdepressioner, som en direkte effekt af manglen på serotonin. Nogle af de præparater som bruges mod depressioner virker bla. ved at øge serotoninniveauet i hjernen.
Blåt lys
Forskningen viser, at især blåt lys med en kort bølgelængde, har stor effekt på produktionen af de gavnlige hormoner, der regulerer vores døgnrytme. Når solen står højt på himlen midt på dagen, er niveauet af naturligt blåt lys højest. Men blåt lys har ikke kun gode egenskaber. Blåt lys kan nemlig gøre det svært at falde i søvn om aftenen, fordi det får hjernen til at tro at det er dag, og det frarådes derfor at man udsættes for blåt lys fra mobiltelefoner, tv og computere lige inden sengetid.
Kilder
Van Someren, EJ (2000) Circadian rhythms and sleep in human aging
Maastricht University Medical Center The Journal of Sleep Research (2016)
Quantified benefits of human centric lighting – AT Kearney and Zvei – sammenfatning af tidligere resultater og kvantificering af besparelsespotentialet (2015)
Tailored lighting intervention improves measures of sleep, depression, and agitation in persons with Alzheimer’s disease and related dementia living in long-term care facilities. Figueiro et al. (2014)
Kilde: http://www.ledsmagazine.com/articles/print/volume-12/issue-7/features/human-centric-lighting/research-assesses-the-value-of-human-centric-lighting.html
https://www.osram.com/ls/projects/cbre/index.jsp
Yautler et al. (2013)