Belysning til sportshaller

Far­ve­tem­pe­ra­tu­ren er et vig­tigt para­me­ter i val­get af den rig­ti­ge belys­ning også for sports­hal­ler og gym­na­stiksa­le, da det har stor ind­virk­ning på, hvor­dan per­so­ner i en sports­hal eller gym­na­stiksal føler sig. Der­u­d­over er der også for­skel på ener­gi­ef­fek­ti­vi­te­ten af koldt og varmt lys.

Koldt lys gør os mere fri­ske

For­ske­re har igen­nem man­ge år under­søgt effek­ten af kun­stigt lys, og fun­det ud af, at vi rent fak­tisk er mere effek­ti­ve og min­dre træt­te ved nog­le far­ve­tem­pe­ra­tu­rer end andre. Det skyl­des, at vores krop pro­du­ce­rer stof­fet mela­to­nin, som sty­rer vores dag- og natryt­me. For at pro­du­ce­re en til­stræk­ke­lig mæng­de mela­to­nin, skal man have lys om dagen og mør­ke om nat­ten, men pro­duk­tio­nen af mela­to­nin hæn­ger også tæt sam­men med lysets far­ve­tem­pe­ra­tur.

En ræk­ke for­ske­re har blandt andet under­søgt effek­ten af far­ve­tem­pe­ra­tu­rer i for­hold til vores vel­væ­re på arbejds­plad­sen. Stu­di­er­ne har vist at høje­re far­ve­tem­pe­ra­tu­rer redu­ce­rer kon­to­r­an­sat­tes opfat­tel­se af træt­hed, da det kol­de­re lys redu­ce­rer pro­duk­tio­nen af mela­to­nin mere end varmt lys (Che­ung et al., 2013[1]). Det­te hæn­ger sam­men med, at vores krop­pe igen­nem tusin­de af år har væn­net sig til sol­lys, som har en far­ve­tem­pe­ra­tur på ca. 6000 Kel­vin.

Effek­ten gør sig også gæl­den­de i for­hold til sports­hal­ler, hvor det kol­de lys kan få idræts­u­dø­ver­ne til at føle sig min­dre træt­te.

De fle­ste sport­s­for­bund anbe­fa­ler en far­ve­tem­pe­ra­tur på mini­mum 4000 Kel­vin
Far­ve­tem­pe­ra­tu­ren har også ind­virk­ning på det visu­el­le udtryk, hvil­ket især har betyd­ning for sports­gre­ne med til­sku­e­re, og end­nu stør­re betyd­ning i til­fæl­de af TV-trans­mis­sio­ner.

Idræts­for­bund som f.eks. FIFA og FIH kræ­ver mini­mum 4000 Kel­vin til fod­bolds­sta­dions- og isho­ck­ey are­na­er (FIFA, 2007 [2]) og (FIH, 2011[3]), mens NFL kræ­ver en mini­mum far­ve­tem­pe­ra­tur på 5600 Kel­vin (Lewis & Brill, 2013[4]).

Koldt lys er mere effek­tivt end varmt lys

Et andet para­me­ter, der også taler for, at man væl­ger en kol­de­re far­ve­tem­pe­ra­tur er, at jo var­me­re far­ve­tem­pe­ra­tu­ren er, jo lave­re vil lys­ud­byt­tet være. Det skyl­des, at en del af lyset (i det kol­de blå­li­ge spek­trum) gan­ske enkelt fil­tre­res fra. En 5600 Kel­vin LED-lyskil­de er såle­des mere lys­ef­fek­tiv end en 3000 Kel­vin lyskil­de, da Lumen/W er høje­re end for en til­sva­ren­de varm hvid lyskil­de. Pro­cent­vis er der dog oftest kun tale om 5% lave­re effek­ti­vi­tet for 3000 Kel­vin i ste­det for 4000 Kel­vin.

Hvad skal man så væl­ge?

Base­ret på oven­stå­en­de anbe­fa­ler Fis­cher Ligh­ting som stan­dard 4000 Kel­vin til sport­s­a­re­na­er, hal­ler og gym­na­stiksa­le, hvil­ket er i over­ens­stem­mel­se med de fle­ste sport­s­for­bunds anbe­fa­lin­ger.

Kil­der

Lewis, D. & Brill, S., Bro­adcast Ligh­ting: NFL Sta­di­um Ligh­ting, The Design Ligh­ting Group Inc., 2013
Che­ung, In, Reid, KJ., Wang, C., Impa­ct of Wor­k­pla­ce Day­light Expo­su­re on Sle­ep, Phy­si­cal Acti­vi­ty, and Qua­li­ty of Life, Jour­nal of Sle­ep and sle­ep disor­der research, 2013
Fédéra­tion Inter­na­tio­na­le de Foot­ball Asso­ci­a­tion, Zurich, Switzer­land, Foot­ball Sta­di­ums: Tech­ni­cal Recom­men­da­tions and Requi­re­ments, 4thEdition, 2007
Inter­na­tio­nal Hock­ey Fede­ra­tion, Laus­an­ne, Switzer­land, Gui­de to the Arti­fi­ci­al Ligh­ting of Hock­ey Pit­ches, 6th Edi­tion, 2011